Isı Yalıtımı İçin Kış Hazırlıkları tavsiyelerimiz sayesinde ısı tasarrufu yaparak daha rahat bir kış mevsimi geçirebilirsiniz. Isı yalıtımı olmayan evlerde ne kadar fazla enerji tüketimi yapılırsa yapılsın verimli bir ısı elde edilmesi mümkün değildir. Bunun için de kışın soğuklardan ötürü mağdur olmamak adına kış mevsimine giriş yapmadan eviniz için gerekli tadilatları yaptırmanız gerekmektedir. Eviniz için uygulayabileceğiniz birçok yöntem ile enerji tasarrufu yapabilir ve daha az faturalar ile daha fazla ısı elde edebilirsiniz.
Isı Yalıtımı İçin Evinizde Uygulayabileceğiniz Yöntemler
Isı yalıtımı birçok binada bina yapımı sırasında yapılmaktadır fakat evinizde herhangi bir ısı yalıtımı yok ise sürekli ısı kaybı sorunu yaşıyorsanız pek çok farklı yöntem ile evinizde ısı yalıtımı sağlayabilirsiniz.
Mantoloma Tekniği
Isı yalıtımı için en etkili yöntemlerden biri olan mantoloma tekniği sayesinde sizler de kış mevsiminde ısıyı evinizin içinde hapsedebilirsiniz. Mantoloma tekniği kısaca binaların dış cephelerine yapılan bir kaplama olarak ifade edilmektedir. Bu teknik, soğukların binanın dışındaki cephede kalmasına ve evinizin kendi ısısını korumasına yardımcı olur.
Birçok farklı yapı malzemesi kullanılarak mantoloma yapılabilmektedir ama hem en ekonomik hem de en etkili mantoloma yapı malzemesi olarak strafor tercih edilmektedir. Strafor, ısıyı muhafaza etmek için özel olarak üretilen sert bir köpük malzemedir. Strafor kullanılarak dış cephe kaplaması yapıldığından binanız için ağırlık oluşturmadan ısı yalıtımı gerçekleştirilmektedir. Strafor ile mantoloma tekniği yalnızca binaların dış cepheleri için değil çatı için de tercih edilmektedir.
Taş Yünü Tekniği
Taş yünü tekniği ısı yalıtımı ile alakalı en yüksek performansı sunan tekniklerden biridir. Eski bir ısı yalıtımı tekniği olarak bilinen taş yünü tekniği, uzun vadeli bir kullanım sunar. Uygulama yapılacak olan alana halı serme tekniği gibi uygulanan taş yünü tekniği, hem ısı hem de ses izolasyonunu bir arada sunmaktadır.
Genellikle taş yünü tekniği, iklim şartları daha soğuk olan bölgelerde uygulanmaktadır. Ses yalıtımı ile alakalı da yüksek bir performans sunan taş yünü ısı yalıtımı tekniği ses stüdyoları ve havalandırma sistemleri içerisinde de sıklıkla tercih edilmektedir.
Köpük Tekniği
Isı yalıtım köpükleri binalara sonradan da uygulanabilen bir yöntem olarak bilinmektedir. Isı yalıtımı için tercih edilebilecek köpükler genellikle ısıya ve suya karşı da epey dayanıklı bir malzemeden üretilmektedir. Genel olarak çatıdaki sızıntıları engellemek amacıyla da kullanılmaktadırlar. Köpük yöntemi ile ısı yalıtımını yaptırmanız, diğer tüm tekniklere göre daha ekonomik bir çözüm yoludur. Zeminlere ve duvar boşluklarına da uygulanabilen köpük sistemleri sayesinde daha sıcak bir kış mevsimi geçirebilirsiniz. Köpük sistemi aynı zamanda ses yalıtımına da yarralı olan bir tekniktir.
Isı Yalıtımı İçin Balkon Ve Pencereler
Sadece dış cephe için yapılacak olan ısı yalıtımı teknikleri evinizin ısı kaybını önlemek için yeterli gelmeyebilir. Özellikle pencerelerden ve balkondan gelen soğuklar da ısı kaybını etkileyen en önemli etkenler içinde yer almaktadır. Eğer ahşap bir pencere sistemine sahip iseniz hemen PVC gibi ısı kaybını en az seviyeye indirecek olan pencere sistemlerini düşünebilirsiniz. Aynı şekilde camlarınız tek katlı ise bunları çift camlı pencere sistemleri ile değiştirmeniz mümkündür. Balkon kapıları da yine ısı yalıtımı ile alakalı alanlardan biridir. PVC balkon sistemleri dışarıdan gelecek olan soğuğu büyük miktarda engellemektedir.
Kış aylarından önce eviniz için değerlendirebileceğiniz ısı yalıtımı teknikleri ve önlemleriyle daha az enerji harcayarak daha yüksek ısılar elde edebilirsiniz.